Bordspil – en kort historie

Bordspil er spil der kan spilles på et bord og her tænker man typisk på brætspil som Skak, Backgammon, Ludo, Trivial Pursuit og så videre, kortspil som Bridge, Poker, Uno med mere og terningspil som Yatzy og Meyer.

Når man nævner brætspil må man starte med skak. Skak er et af de få spil hvor udfaldet udelukkende afhænger af spillernes evner – og hvor der altså ikke er et element af held. Mølle, Dam og Othello er andre spil med denne egenskab, men skak er enestående i spillets kompleksitet.

Kortspil i den vestlige verden er domineret af det Franske sæt af 52-kort som vi kender det i Danmark, men der er mange andre typer kortsæt rundt omkring i verden.

Terninger har eksisteret så længe som menneskets registrerede historie, og der blev fundet terninger som del af de ældste backgammon spil, der kan dateres tilbage til 3,000 før vor tidsregning. Terninger varierer også igennem tiderne og fra land til land, men i vores del af verden, er det den sekssidede terning der bruges. Det mest populære moderne spil er yatzy, men variationer at spillet ”løgn” (Liar’s Dice på engelsk) for eksempel, har været spillet i hele verden i årtusinder.